Wasa Zonterapi och Wasa Beröringscentrum

 • Wasa-Zonterapi-och-Wasa-Beröringscentrum-logga

Plats Kategori: Övriga Verksamheter och Hår & Hudvård

Profil
Profil
Photos
Karta
Recensioner
Relaterad Objekt
 • bild

  Jag heter Marita Hildås och redan som 17åring fick jag anställning som laboratoriebiträde på Virologiska laboratoriet på SS i Göteborg. Något inom mig drev mig till att arbeta i vården. Därför har jag utbildat mig till vårdbiträde, undersköterska och tandsköterska, gått på skolan för Helhetsterapi och blivit auktoriserad zonterapeut och akupressör.
  Jag har under de senaste 30 åren arbetat inom flera områden i sjukvården, varav 15 år har varit i friskvården. Jag har fortsatt att utbilda mig, nu i beröring såsom ”taktil massage” och ”taktil stimulering”, i vilken jag också skaffat mig en pedagogutbildning. Jag har nu knutit samman, mina erfarenheter från Bräcke Diakoni i Göteborg, där jag arbetat med palliativ vård, med mina erfarenheter från äldreomsorgen och håller utbildningar i beröringens och bemötandets betydelse i vården. Det kan vara inom barnomsorg, tandvård eller diakonalt arbete, i mötet med människor är det alltid så viktigt med just beröring och bemötande. Detta arbete har lett till att jag gått en kurs i själavård, en 1- årig utbildning på Själavårdsinstitutet på Lilleskog i Alingsås
  Nu driver jag min mottagning Wasa Zonterapi och Wasa Beröringscentrum på 
  Pontus Wiknersgatan 3 i Göteborg.

  Zonterapi

  Zonterapi och reflexologi är i stort sett samma sak. Zonterapi förknippas dock mest med
  behandling av fötterna medan reflexologi förknippas med tryck på zoner över hela kroppen.
  Zonterapi som behandlingsform är mycket gammal och beprövad. Zonterapi kan användas både i förebyggande syfte och som behandling när besvär uppkommit. Behandlingen med zonterapi kan med fördel kombineras med andra alternativa behandlingsmetoder för snabbare resultat, exempelvis akupressur, handakupressur, taktil beröring. Zonterapi hjälper kroppen att läka sig själv. Den är med andra ord en naturlig behandlingsform.

  Zonterapi är lämplig för behandling av:

  Allergiska besvär och eksem, Barnlöshet, Cirkulationsproblem, Förhöjt blodtryck, Huvudvärk och migrän, Klimakterie- och övergångsbesvär, Luftvägsbesvär, Matsmältnings- och gallbesvär, Muskel- och skelettsmärtor, Oregelbunden och smärtsam, menstruation, Oro och stress, Ryggskott, Sömnlöshet, Urinvägsproblem, Utbrändhet, Öron- och bihåleinflammation.


  Taktil beröring

   

  Mina erfarenheter av taktil beröring och bemötandets betydelse i vården grundar sig på mittarbete inom den palliativa vården på Bräcke Diakoni, inom äldreomsorgen och inom friskvården från min egen praktik. Jag önskar att beröringen skall komma in som en naturlig del i all omvårdnad, från det man säger ”god morgon” tills man säger ”god natt” till patienten.

  Att arbeta med händerna 
  Hur vi arbetar med våra händer (taktil beröring)har mycket stor betydelse för den vi vårdar. Det är önskvärt att vi ser våra händer som sinnesorgan som på ett vackert och lindrande sätt kan göra det bästa för patienten. Till exempel vid munvård kan man försiktigt ha en hand liggande stilla på kinden eller under hakan. Vid helkroppsavtvättning på patienten i bädden, kan man med lugna fina rörelser föra in beröringen, så att patienten kan få en kroppsuppfattning på ett okonstlat sätt. Detta gäller särskilt cancer och tumörsjukdomar, vid stroke, demens och efter amputation, där kroppsuppfattningen är störd. Genom att man stryker från början till slut över kroppsdelarna, får patienten en uppfattning om hur långa och hur breda dessa är. Det är även viktigt att man markerar varje detalj på kroppen, såsom knäskål, knäled, hand- och fotled, etc. Med detta förhållningssätt som grund, kommer beröringen in som en naturlig del i den dagliga omvårdnaden. 

  Vidare bör man tänka på hur man lyfter patienten från sängen till rullstolen. Man kan lyfta med omslutande händer runt patienten i stället för att lyfta under armarna. Vid matning kan man hålla ena handen vid axeln, underarmen eller där det känns bäst i den aktuellasituationen. Tänk på att händerna är underbara hjälpmedel i varje vårdsituation! Konsten att Vårda ligger i Våra Händer. Se den Du vårdar, och Gå Patienten till Mötes.
  Mina erfarenheter av barn grundar sig bl a på mitt arbete på BVC och på en distriktsköterskemottagning och på min tid som tandsköterskeelev, där jag också kom i kontakt med barn med särskilda behov.
  Beröringen är viktig från livets första början till livets slut. Beröringens betydelse med omslutande händer i allt vårdarbete till livets slut, t ex när man ger en spruta, vid omplåstring, lägger om med bandage.
  Alla barn behöver omsorg och vill bli bekräftade för att kunna mogna och växa upp till trygga individer. Det är de vuxnas ansvar och skyldighet att hjälpa till med detta och där har vi som har vårdutbildning ett särskilt stortansvar!
  Hur ser framtiden ut? 
  Helena Backlund, Med dr, sjukgymnast, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är ansvarig för studien på Bräckes palliativa avdelning med att utföra långsamma strykningar på huden för att se om ett ökat välbefinnande inom palliativ vård.

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google kartan Inte Laddad

  Tyvärr, kan inte ladda Google Maps API.

 • Lämna en Recension

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Betygsätt detta Plats (generellt):
  • betyg-ikonen
  • betyg-ikonen
  • betyg-ikonen
  • betyg-ikonen
  • betyg-ikonen